4 veckor!

I måndags var vi på Albano och fick andra sprutan. Liten var så duktig - hon fokuserade sig bara på godiset på bordet och märkte inte av sprutan alls. Nu, efter en vecka, har vi äntligen börjat träffa hundkompisar! Redan i fredags fick hon hälsa på en gammal spaniel som inte var särskilt intresserad av en livlig valp, samt en trevlig tax. Igår umgicks husse och matte med husses föräldrar och Lea lekte med Bella hela dagen! Det var så spännande! Först hälsade de på varandra hemma i tryggheten, sen åkte vi bil till Hagaparken. Mitt på fältet försökte liten tappert följa med vilda och stora Bella när hon jagade efter bollar. Fler hundar kom förbi som vi hälsade på och matte och husse fortsatte träna på att få sin hunds uppmärksamhet. Detta är inte lätt när det finns så mycket roligt runtomkring!
Det var lite roligare i stan hemma hos Bella, där hundarna lekte vilt över hela lägenheten. Bella vaktade sina leksaker noga, men Lea var mer intresserad av att kivas. På kvällen däckade båda två dödströtta på hallmattan. Väl hemma igen sov hon mellan sina två människor när de tittade på film och fick för första gången somna i sängen. (Vi har egentligen som regel att hon alltid ska somna själv på fårskinnet eller i soffan).
Lillan börjar bli riktigt stor! Hon väger nu 1,7 kg och har gått upp 6 hekto sedan hon kom hem. Hon fortsätter lyda på sitt, ligg och vacker tass, men vi har börjat läggs mer fokus på inkallning. Matte och husse ska vara roligast och alltid ha godis med sig, så att främlingar inte är lika kul. Ganska svårt att förstå ännu så länge, men hon är jätteduktig! Vi hoppas det är valpstadiet som gör att hon älskar alla och är glada över att hon är så villig att lära sig.
Nu ska vi gå iväg och träffa en Bearden Collie som inte bor långt härifrån. Hans ägare ska hålla valpkurs i vår och matte ska prata med henne om det, samt undersöka ifall Lea tycker om hennes hundar. Isåfall har vi en barnvakt när matte åker till Kalmar en gång i månaden :)


3 veckor!


Vår lilla älskade hund!
Matte har varit i Kalmar tre dagar och under tiden har Lea varit med Husse. Allt har gått bra! - Hon har till och med nästan blivit rumsren!! Hon ställer sig vid dören och gnäller lite, så vi får ständigt vara uppmärksamma på signalerna, annars händer en olycka på hallmattan.
Matte och Husse tränar varje dag på sitt, ligg och vacker tass. Lea har blivit bortskämd med massa godis av olika slag och svärföräldrarna har kommit med ännu fler leksaker! Varje dag har vi varit ute och gått. Lea har haft på sig selen, men halsbandet sitter bäst. Kopplet är inte lika konstigt längre. Igår gick vi ner till favoritstället Kevinge strand. Isen har frusit på ordentligt, så vi vandrade längs med den uppskottade skridskobanan på Edsviken. Skridskoåkare stannade förbi och klappade valpen. Hon älskar verkligen Alla människor, så vi försöker få henne att följa Oss utomhus. Man lockar med godis och ropar hennes namn och igår gick det faktiskt bättre! Hon blir bara duktigare och duktigare! Vi fantiserade om att köpa egna långfärdsskridskor nästa år. Hoppas Lea har lärt sig springa lös också!
Vovven har fått en ny väska att sitta i, som är mindre och inte lika svår att se över kanten på. Där kan man sitta och värma sig när Husse och Matte är inne i köpcentrumet. Imorrn ska vi vandra till veterinären och få den andra sprutan. Snart får vi börja leka med andra hundkompisar!
PS: De små bilderna kan man förstora!


1 vecka, 3 dagar

Nu har lillis varit hos oss i drygt en vecka. Jag kan inte säga annat än att allting  har gått jätte bra! Hon lugnade ner sig ganska fort och har anpassat sig till våra liv och till miljön. Hon har konstigt nog inte verkat sakna sin mamma och sina syskon. Lea älskar alla människor. Hennes mamma var lite reserverad, men den genen verkar inte ha ärvts! Vi tränar aktivt på rumsrenheten och varje dag träffar vi nya roliga människor ute. I vår trappuppgång bor två hundar. En är en boxer, den andra är terriern Robin. Komiskt nog bor en liten svart pudel i trappupgången bredvid som heter Bella - precis som Leas kommande bästis gör! Vi har sett många andra också, bland annat en vit pudel och en Jack russel. Det finns månda roliga vänner att göra sig bekant med efter att andra sprutan tagits i slutet av månaden!

´  
Lea är så duktig - har börjat träna på både sitt och ligg. Husse är jätte snäll som gör kyckling och blodpuddinggodis i ugnen. Hon vaknar ungefär två gånger per natt. Då får matte springa upp och assistera. Men livet är inte bara en dans på rosor - Fortfarande springer vi på pölar dagligen inomhus och lillis har börjat skälla när hon är glad. Vi försöker vara konsekventa och överens om uppfostranstekniken. Skällar ignoreras och positiva beteenden belönas.
En dag tog vi en långtur till IKEA. Lea fick gå i koppel, men mesta tiden värmde hon sig i mattes handväska. Hon sov som en stock på bussresan hem. Så underbart duktig! Hon har även följt med till affären och gått i koppel efter matte och husse på kvällarna.
Vå börjar verkligen älska den lilla krabaten! Hon är med överallt - när matte pluggar, när husse leker och allt däremellan. Ikväll är hon nästan lika trött som husse och vi somnar allihopa i sängen. Imorrn fortsätter träningen!

Första dagarna!

Nu börjar en ny epok: Livet tillsammans med Martin och Lea, min egna lilla underbara familj!
Den här bloggen ska främst handla om vår Shetland sheepdog, från hennes första dagar hos oss till att bli vuxen. Troligtvis blir det också många inslag ur våra människoliv också, men det får vi stå ut med!
Lea föddes den 5:e december 2010. Hon bodde tillsammans med sin mamma och tre syskon i Norrtälje, på en gård långt ute i Roslagen. Mamman är tre år och mörksobel. Pappa är en vacker ståtlig sobelfärgad hane och Lea är lik båda två. Hon har hel krage, vita bröst, vita tassar och en liten strimma i pannan. Hon ser nu ut att bli mörksobel som mamma, men vi får se hur det blir när valppälsen försvinner!
I mitten av januari lånade vi en bil och hälsade på för första gången! Två av tikarna var redan tingade, men uppfödaren skulle behålla en och valde mellan Lea och systern Siri. Dessa är mycket lika varandra. Siri är lite ljusare och har en halv krage. Två dagar innan showtime fick vi beskedet om vem vi skulle få!
Naturligtvis fastnade vi direkt för igelkottarna som tultade runt på golvet. Jag hade kontaktat flera uppfödare, men behövde inte åka längre.
-
Den 30:e januari 2011 kom Lea Hem!
Med sig fick hon en påse hundmat från Royal Canin (Vilket jag för övrigt ska fortsätta med), en filt med mammas lukt och en stor hög med papper till Matte. Lea var lite gnällig i början, men somnade sen i Mattes knä.
Vi hämtade upp Husses föräldrar och deras hund Bella. Hon är en söt svart pudel på snart ett år. Dom ska bli bästa vänner har vi bestämt!
Lea blev snabbt vän med lägenheten på 9:e våningen. Hon har sin plats på ett mjukt fårskinn bredvid sängen, men har upptäckt att det är skönare att sova bredvid Matte. Första natten vaknade hon ungefär fem gånger. Matte hittade kiss i hallen, men annars skötte hon sig bra. Lillan tycker det är så kallt om tassarna ute i snön och det är förvirrande att människorna hela tiden vill att hon ska stå där och frysa! Andra natten lyfte Matte upp henne i sängen och där var det varmt att sova! Här kunde Lea vara lugn nästan ända till 06.00, för då skulle Husse iväg till sitt gym.
-
Idag är det dag 3 och hon har börjat förstå att man ska sköta sina besvär ute, för då kommer man in fortare! Ändå lägger hon små högar här och var som vi trampar i och suckar över. Så är det med valpar! Vi har även fått börja bekanta oss med grannhunden - en york-shire terrier på fem år, men ingen får hälsa innan andra sprutan om en månad!
Idag är Matte och Lea helt själva för första gången. Jag har live-föreläsningar hela dagen och hoppas kunna följa dem tillsammans med Lea här i soffan bredvid. Det blir troligtvis många kiss -och lekpauser :)


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0